laupäev, 5. juuli 2008

Riskianalüüs

Kas rulluisutamine on ohutu? II

Kas tänaval kõndimine on ohutu? Ilmselt seni on, kuni sulle midagi pähe ei saja. Ja selleks ei pea alati olema katusekivi või purjus autojuht. Rulluisutamine on samuti - ohutu seni, kuni sa kellelegi ette ei jää või ise otsa ei kihuta.

Ohtu pole vaja- üle ega alahinata, ohtu peab püüdma hinnata vastavalt olukorrale. Riskianalüüs – kasuks tuleb, kui mõtled mõned asjad ENNE läbi. Kuidas saab olla ohtlik kõige väiksem kivike või puuoks, mida sa isegi ei märka? Kas juhid ja jalakäijad oskavad ja tahavad arvestada rulluisutaja kiirusega? Millised pinnad (asfalt, puu, plekk, klaas ...) on tugevamad, kui sinu nahk? Kas ootamatu (näiteks koerarihm) on alati ettearvamatu?

Armasta muru! Murule maandumine on parim. Aga mõtle, mida teha, kui muru ei ole käepärast. Mõtle ka sellele, mida sa teed siis, kui enam ei ole aega mõelda.

Kuidas ennast ja teisi kaitsta? Sõnades on see lihtne. Õpi paremini uisutama. Õpi väga hästi pidurdama. Õpi kukkuma! Kasuta kiivrit. Arvesta kaasliiklejatega. Arvesta looduse toore jõuga. Märka ümbrust, hooli ümbritsevast. Mõtle ohutult.