esmaspäev, 30. juuni 2008

Kirjutada rulluisutamisest?

Milleks kirjutada?

Internetis uisutada ei saa. Ei ole mõtet proovidagi. Aga kirjutada rulluisutamisest? Milleks? Monitor ei asenda asfalti ja hiire rull on kuullaagritega võrreldes täiesti mannetu. Klaviatuuril klõbistamine lihaseid ei treeni. Tolmune ekraan ei saa olla alternatiiviks päevavalgusele ja värskele õhule. Sõnade vormimine pole võrreldav ratastel veeremisega. Blogiga mässamine ei asenda aega rulluiskudel. Wifi ei pane iialgi juukseid lehvima. Ja mitte ükski digivõrgustik ei suuda olla nii sotsiaalne, kui seda on rulluisutänav... Kirjutaks ikkagi? Seda on ju teised proovinud varemgi.

Millest nad muidu kirjutavad?

Rulluisukirjanikud ilmuvad välja tavaliselt kevadeti. Aprillis ja mais. Siis on ajakirjanikel vaja võidu intervjueerida jalgrattureid ja rulluisutajaid. Käsu korras otsitakse välja kõik tegelased ja aktivistid, kes ratastel veerevad. Liikumisharrastus saab oma propagandasüsti ja leheveerg on täidetud. Lisaväärtusena hangivad kõige uurivamad sulesepad endale villid varba otsa. Ja rulluisuhooaeg võib alata. Ajakirjanikud on lahedad.

Kevadiste rulluisujuttude teemaarendused mahuvad ilusti ninnu-nännu raamidesse. Kirjutatakse et oi kui vahva ja tore. Siis kirjutatakse kus on vahva ja tore. Sest seda me ju tahtsimegi. Ja muidugi siis kirjutatakse veel milliseid uiske poes müüakse ja mis see maksab. Sest müügimehed on ka lahedad.

Mittelahedatest asjadest kirjutatakese vahel kah, et asfalt koosneb aukudest ja kõnniteid katab liiv, mis võib teha rulluisutaja veriseks. Ja selles on süüdi linna-omavalitsus, kes peaks tee hooldaja olema, aga ei ole. Näiteks pealinna linnapeal on asfaldi, rulluisutajate ja teiste probleemide vastu paks nahk, paks auto ja kängururauad. Nojah, kõik inimesed ei saagi ju olla lahedad.

Kas see on tegelikult kah nii?

Jah, rulluisutamine ongi ninnu-nännu ja ilgelt lahe ja mitte ainult. Siis on ta veel punk, disko ja rokenroll. Harrastus, vajadus, ajaviide ja sport. Rulluisutamine on lõbus, valus, huvitav, raske, ohtlik, mõnus, keeruline, tavaline, eriline ... nagu iga teine asi - osa meie elust.

Rulluisutamisest võib kirjutada palju rohkem, erineva vaatenurga alt ja igal aastaajal. Rulluisutamisest peab kirjutama.

:-P

Kommentaare ei ole: